Zupa idealna na jesień, gdy zaczynają się pojawiać dynie, kabaczki i cukinie. Delikatna, kremowa, lekka i rozgrzewająca, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis
Składniki:
- 2 -3 kg dyni
- 500 g ziemniaków obranych ze skórki
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- imbir (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Dynie obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki. Musi być minimum 2 kg netto po obraniu.
2. Cebule oraz ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
3. Marchewki obieramy i kroim w plastry.
4. Do garnka wkładamy dynie, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewam około 2-3 litrów wody, sól i gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrany i rozdrobniony imbir.
5. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.